Na regen komt gelukkig weer zonneschijn :)
Door: Amanda
Blijf op de hoogte en volg Amanda
08 Juni 2013 | Hongarije, Boedapest
Het waterpeil van de Donau is nu 863 cm! Gelukkig is mijn flatje niet naast de Donau en heb ik geen wateroverlast, maar heel vervelend voor de mensen van wie de huizen zijn onder gelopen met water.
Het is alweer 2 weken geleden dat ik mijn laatste blog heb geschreven dus ik zal jullie even een update geven van de afgelopen 2 weken.
Ik heb een afscheidsfeestje gehad in een bar, Locál. Mijn baas gaat voor een half jaar naar Singapore. Verder nog een drankje gedaan met wat mensen van Aiesec en ik ben met Miria, Leana en Amelia gaan fietsen rondom het Margaret Island en in een gedeelte van Pest. We hadden een fiets gehuurd voor 2 uurtjes ( en dat was maar goed ook, want helaas begon het al na een half uurtje te regenen). Eerst wat motregen maar uiteindelijk een flinke stortbui. Ondanks de regen hebben we toch een hele gezellige fietstocht gehad. Het was ook echt komsich, want het blijkt wel weer dat alleen Nederlanders en Duitsers goed kunnen fietsen :P De andere 2 dames hadden er nogal moeite mee om op hun fiets te blijven zitten. En als we moesten stoppen, oh dan was het helemaal drama haha.
Verder ben ik ook nog naar de film Side Effects geweest met Miria, Leana, Kecia en Elian. Een hele goede film!
Gisteren was het sinds een paar weken weer schitterend weer en ook vandaag was het 29 graden :) Gisteravond ben ik met Zsofia ( de zus van Dora) naar het bierfestival geweest. Nou weten jullie misschien wel dat ik geen bierliefhebber ben ( zacht uitgedrukt). Toch maar meegegaan, want ook als je geen bier lust vind je het super leuk, I'm sure zei ze. En dat was inderdaad zo. Een paar straten stonden vol met kraampjes waar bier verkocht werd. Er hing een gezellige sfeer en jawel jongens en meisjes, ik heb een bier gevonden die ik lekker vind: Cherry beer :)
Vandaag keek ik uit het raam en jawel, zon! Een heerlijke dag om met de trein naar het plaatsje Gödöllő te gaan. Hieronder op de kaart kunnen jullie zien waar het ligt, zo'n 30 km ten noordoosten van Boedapest. Toch was het ritje ( 1 keer overstappen met de metro) en daarna nog met de trein dik 1,5 uur. Het hoogtepunt in dit plaatsje is Gödöllő Királyi Kasély, oftewel Het Koninklijk Paleis. Rond 1730 begon Gödöllő pas een plaats van betekenis te worden. De Hongaars grootgrondbezitter Antal Grassalkovich komt in het bezit van dit stukje Hongarije en begint met de bouw van een groot slot in het nietige dorpje. Het is een van de grootste barok paleizen in Hongarije. In het jaar 1867 koopt de hongaarse overheid het. Deze schenkt het weer aan Frans Jozef 1 van Oostenrijk bij zijn kroning als Koning van Hongarije. Vooral Sissi, genoot erg van het buitenverblijf in Gödöllő. Sissi was ook een echte paardenliefhebster en daarom werden er ook vele paardenshows georganiseerd. En ook ik heb die vandaag gezien. Spectaculair :) Na 1945 raakte het paleis in Gödöllö verval. Na de tweede wereld oorlog hebben de communisten geprobeerd het bourgondische karakter van het stadje behoorlijke schade toe te brengen. Veel industrie werd er gevestigd en het eens zo schitterende paleis werd omgeturnd tot cultureel centrum. Zo dat was het geschiedenis lesje wel weer voor vandaag!
Om het Paleis liggen 2 grote parken. Ik heb daar wat gewandeld en van de zon genoten en daarna natuurlijk ook nog even op het terras gezeten met een heerlijke ijskoffie.
Nu even plannen maken voor morgen! Sowieso gaan we morgenavond naar de Opera om daar de voorstelling Snow White te zien. Ik ben benieuwd haha! Jullie horen in mijn volgende reisverslag hoe dat was!
Nog een fijne avond,
Liefs,
09 Juni 2013 - 15:29
Carmen:
Heey meid,
Toch nog aan t bier gegaan? Ik ben benieuwd hoe sneeuwwitje zal zijn. Houd me op de hoogte! ! Groetjes en liefs vanuit t Bourgondische Limburg -
09 Juni 2013 - 18:21
Corrie Weiler:
Hoi meissie ! ik hoop voor je dat vanavond de opera-voostelling doorgaat .... ivm de overlast van het water ... ??!! mocht het toch doorgang vinden : fijne avond en geniet er van ! liefs uit Gorcum, Corrie